Ötüken Ormanından Ayrılmayın! ( Bilge Kağan): Anıtkabir'in Az Bilinen Çok Değerli 9 Özelliği

31 Aralık 2015 Perşembe

Anıtkabir'in Az Bilinen Çok Değerli 9 Özelliği

                   Anıtkabir'in Az Bilinen Çok Değerli 9 Özelliği
***Özet Videosu Yazının Sonundadır***



      Anıtkabir ; Ulu Önderimiz , Büyük Kurtarıcımız Mustafa Kemal Atatürk'ün 10 Kasım 1938 yılında vefat ettikten 15 yıl sonra 10 Kasım 1953'ten itibaren ebedi istirahatgahıdır. Sadece Ankaralıların yada Türkiye'nin değil Tüm Dünya Türklerinin kalbinin attığı yer olan Anıtkabir'in yapımı tam 9 yıl sürmüştür ve toplamda ağırlığı takribi 150.000 tondur. 
                             Anıtkabir heykellerinden süslemelerine , kulelerinden kabartmalarına , ağaçlarından taşına kadar her 1 metrekaresi ayrı bir özel anlam taşımaktadır.. 
                              Bizler, hepimizin göz bebeği olan Anıtkabir'in  ilgimizi çeken ve sizin de ilginizi çekeceğini düşündüğümüz az bilinen özelliklerini sıralayacağız.

1-) Anıtkabir nereye inşa edilecekti?

      İnşaat yerinin seçimi için Ankara'da birbirinden farklı yerler komisyon tarafından değerlendirilmeye alınmıştı. Ama Trabzon Milletvekili Mithat Aydın Rasattepe(Anıttepe)'yi çok beğendi ve komisyona teklif sundu.
          Bu teklifin kabul edilmesinde Balıkesir Milletvekili Süreyya Özgeevren'in ''Rasattepe'nin bunlardan başka bir özelliği daha vardır ki, hayali genişçe olan her kişiyi derin bir şekilde ilgilendirir sanırım. Rasattepe, bugünkü ve yarınki Ankara'nın genel görünüşüne göre, bir ucu Dikmen'de öteki ucu Etlik'te olan bir hilal (yarım ay)'in tam ortasında, bir yıldız gibidir. Ankara hilalin gövdesidir. Anıtkabir'in burada yapılması kabul edilirse, şöyle bir durum ortaya çıkacaktır. Türkiye'nin başkenti olan Ankara şehri, kollarını açmış Atatürk'ü kucaklamış olacaktır. Atatürk'ü böylece bayrağımızdaki yarım ayın yıldızının ortasına yatırmış olacağız. Atatürk, bayrağımızla sembolik olarak birleşmiş olacaktır."  sözlerini söyledi.Ardından söz alan Mersin milletvekili Emin İnankur söz alarak bir anısını anlattı. Emin İnankur Atatürk'ün çok sevdiği bir öğretmendi.Bazen şehri beraber gezerlerdi. Atatürk ile bir gün Rasattepe'ye çıktıklarında Atatürk dönmüş ve '' Ne güzel bir anıt yeri'' diyerek adeta Anıtkabir'in yapılacağı yeri hissetmişti.
         İşte bu sebeplerden ötürü Anıtkabir Rasattepe yani bugünkü adıyla Anıttepe'ye inşa edilecekti.
           
2-) Rasattepe'de Tümüslüsler ve Frig Mezarları




        Anıttepe'nin eski adı Rasattepe'ydi. Bu adı almasında burada bulunan Meteoroloji İstasyonlarının varlığı etkili olmuştur. Yerel halk ise buraya '' Beştepeler'' diyordu. Çünkü Burada Frigler'den kalma tümülüsler bulunuyordu. 
       






    Anıtkabir'in buraya yapılmasına karar verildikten sonra yapılan arkeolojik çalışmalarda Frig mezarlarından çıkan tarihi değerler , tarihi eserler Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne gönderilmiştir. Halen orada sergilenmeye devam etmektedir.




3-) Anıtkabir İçin Proje Yarışması

       Anıtkabir için 2.Dünya Savaşının en çetin geçen zamanlarında açılan projeye Almanya , İngiltere , Avusturya , Fransa , İsviçre gibi ülkelerden toplam 49 proje katıldı. Ancak en çok beğenilen 3 proje arasında olan Prof. Emin Onat ve Doç. Orhan Arda'nın ''25'' numaralı projesi kabul edildi. 





4-) Anıtkabir'de Kuleler ve Özellikleri


         Anıtkabir'in içinde , simetri özelliği gözetilerek yerleştirilmiş on adet kule bulunmaktadır.Bu kulelere Türk Milletinin ve Türkiye Cumhuriyetinin oluşumunda büyük tesirleri olan yüce kavramları temsil eden kavramlar verilmiştir.
         Bu kavramlardan hareketle kulelere Hürriyet Kulesi, İstiklal Kulesi, Mehmetçik Kulesi, Zafer kulesi, Müdafaa-i Hukuk Kulesi, Cumhuriyet Kulesi ,Barış Kulesi, 23 Nisan Kulesi, Misak-ı Milli Kulesi ve İnkılap kulesi adları verilmiştir.
         Piramit biçiminde çatılarla örtülü olan kulelerin çatılarında eski Türk çadırında görülen tunç mızrak ucu, kapı ve pencerelerin üzerinde ise eski Türk geometrik motiflerle bezenmiş renkli mozaikler bulunmaktadır.  Ayrıca kulelerin iç duvarlarında , o kulenin ismiyle ilgili bir kompozisyon ve Atatürk'ün sözleri vardır.

5-) Barış Parkının Önemi nedir? 


        Barış parkı , Atatürk'ün '' Yurtta sulh , Cihanda sulh'' sözünden hareketle 24 farklı ülkeden getirilen ağaçlarla oluşturulmuştur. Anıtkabir'de bulunan yaklaşık 45,500 ağaç zengin bir flora oluşturmuştur. 
             Buradaki ağaçların çoğunun boyu kısadır ve bilinçli olarak yerleştirilmiştir. Bunun sebebi ise 
Anıtkabir'in Ankara'nın her yerinden görülebilmesi içindir. Uzun boylu ağaçların Anıtkabir'in görüş açısını kapatmamalıydı. 

6-) Aslanlı Yol ve Bilinmeyen Özelliklerini Merak Edenler :



      Ziyaretçileri Atatürk'ün huzuruna çıkmak için hazırlanan 262 metre uzunluğundaki yolun iki yanına oturmuş pozisyonda 24 Oğuz Boyunu temsil eden 24 adet aslan bulunmaktadır. Aslanlar Atatürk'ün Türk ve Anadolu tarihinde verdiği önem sebebiyle Hititlerin sanat üslubuyla yapılmıştır. Türk kültüründe güç sembolü olduğu için seçilen aslan figürlerinin çift olması milletin ''Birlik ve Bütünlüğünü'' vurgularken , aslanların kedi gibi yatar pozisyonda olması ise bu büyük gücün ''barışseverliğini'' sembolize etmektedir. 
         Yol traverten taşlarla döşenmiştir. Taşların aralık dizilmesi nedeniyle yürüyenler , yere bakarak ilerlemek zorunda kalır ki bu da Anıtkabir'e gelen insanların başını eğik tutmasını sağlar. Yolun sonunda aslanların başı yere doğru eğilmiştir.



7-) Bayrak Direği :






     Bizim için çok özel anlamları olan Türk Bayrağı'nın asılı olduğu bayrak direğinin uzunluğu 33,53 metredir. Avrupa'daki tek parça bayrak direklerinin en uzunudur. 
        Amerika'da yaşayan Türk asıllı Nazmi Cemal tarafından kendi fabrikasında üretilerek 1946 yılında Anıtkabir'e hediye edilmiştir. 
        Bayrak direği 29 Ekim 2013 tarihinde yenilenmiştir. Diğer bayrak direği arka cephede sergilenmektedir.









8-) Atatürk'ün Mezar Odası :




                   Şeref Holüne girildikten sonra tam karşımızda yaklaşık 40 ton ağırlığında olan atanın sembolik lahit taşı vardır. Bu taşın 7 metre altında mezar odası bulunmaktadır. Ölümünden milletçe derin acı ve hüzün duyduğumuz Mustafa Kemal'in mezarını sekizgen olup Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden ilham alınarak  tavanı mozaiklerle süslüdür. 
                   Atanın naaşı Suriye'deki Caber Kalesi , Kore'deki Türk Şehitliği , Azerbaycan,  Selanik'teki doğduğu evin bahçesi , KKTC ve Türkiye İllerinden getirilen toprakların harmanlandığı ''vatan toprağında'' islami usullere göre kefenlenerek defnedilmiştir. Yüzü kıbleye bakmaktadır.

9-) İstiklal ve Hürriyet Kulelerinin önündeki Heykeller :





        3 kadından oluşan heykel grubu İstiklal kulesinin önündedir. Bu kadınlardan ikisi ellerinde Türkiye'nin bereketini simgeleyen başak çelengi tutmuşlardır. Soldaki kadın sağ eliyle uzattığı kap ile Atatürk'e Allah'tan rahmet dilemektedir. Arkadaki kadın ise Atatürk'ün ölümden duyduğu acı ve hüzün ile yüzünü kapatmıştır. Bu 3 kadın Türk kadınının merhametini , ağırbaşlılığını ve gururlu oluşunu temsil etmektedir.








            3 erkekten oluşan heykel grubu Hürriyet Kulesinin önündedir. Sağdaki erkek miğferi ve kalın kaputu ile Türk Askerini , onun yanında elinde kitabı olan heykel Türk gençliğini ve aydın insanları , arkada duran heykel ise yerel kıyafetleriyle Türk Köylüsünü temsil etmektedir. Heykellerin yüzündeki derin acı ile , milletimize özgü ağırbaşlılığı dile getirilmiştir.











Atatürk'ün Bıraktığı Emanetin Bekçisiyiz...
                   
Youtube'da Yayınladığım Video'yu İzleyebilirsiniz.

2 yorum:

  1. ANADOLUNUN BAĞRINDA, DÜNYA MEDENİYYETLERİNE REHBERLİK YAPAN İNSANLIK VE KÜLTÜR'ÜN NİRENGİ NOKTASIDIR.

    YanıtlaSil
  2. Prof. Emin Onat'ın Anıtkabir Hakkında şu sözlerini sizinle paylaşmak istiyorum.
    ''Atatürk'ün dehası bize gösterdi ki, dünyanın en büyük medeniyeti olan Sümer medeniyeti, Türkler tarafından yaratılmıştır. 0 önce Akdeniz medeniyetinin temeli olduğu gibi, zamanımızda, dünya medeniyetinin köklerini aynı yerde bulacaklardır. İşte bunun içindir ki batılılaşma yolunda en büyük hamlemizi yapan Ata'nın Anıtkabir'ini, bir sultan veya veli türbesi ruhundan tamamen ayrı, yedibin yıllık bir medeniyetin, rasyonel çizgilerine dayanan klasik bir ruh içinde kurmak istedik.''

    YanıtlaSil