Ötüken Ormanından Ayrılmayın! ( Bilge Kağan): Aziziye Kahramanı ,Yiğit Türk Anası ''Nene Hatun''

22 Şubat 2016 Pazartesi

Aziziye Kahramanı ,Yiğit Türk Anası ''Nene Hatun''

                         Nene Hatun 1857-1955 : 

''Türk Çocuğu öksüz kalır da yurtsuz kalamaz'' Nene Hatun


                           Nene Hatun Kimdir ?
***Özet videomuz yazının sonundadır.***



          1857 yılında Erzurum'da doğdu. Tam 98 yıl yaşadı. Nene Hatun ''93 Harbi'' adıyla geçen Türk-Rus savaşında Erzurum'un Aziziye Tabyasında gösterdiği kahramanlıkla adını tarih sayfalarına altın harflerle yazdırmış Türk kadınıdır. Ömrünün son zamanlarını ''Üçüncü Ordu'nun Annesi'' olarak geçirdi. 1955 yılında ''Yılın Annesi'' seçildikten sonra 22 Mayıs 1955 günü zatürre hastalığından vefat etti.




                            Moskof Aziziye'ye Girdi!


          Türk-Rus harbinin devam ettiği 1877 yılının 7 Kasım gecesi , civarda bulunan iki Ermeni köyünden gizlice harekete geçen kalabalık bir çete , Erzurum'un meşhur Aziziye Tabyasına girmeyi başarmıştı. Tabyayı savunan bir avuç Türk Askerinin bir kısmı uykuda yakalandı bu baskına. Uykudayken kılıçtan geçirildiler. Arkalarından gelen Rus birlikleri ise hiç bir direnme görmeksizin Aziziye Tabyasına yerleştiler. Bu kara baskından kurtulan yaralı asker haberi Erzurum'a ulaştırdı.Minarelerden sabah ezanı yerine ''Moskof Aziziye'ye girdi!'' sesleri yükselmeye başladı. Bu haberi duyan yiğit Erzurumlular için artık direnme vakti gelmişti. Eline tüfeğini , tırpanını , küreğini kapan sokaklara döküldü.
          Bu yiğit şehrin kenar mahallelerinde oturan yaşı genç fakat yüreği yiğit bir kadın vardı. 20'li yaşlarında bir kadındı ''NENE Hatun'' . Bir gün evvel Ağabeyi Hasan cepheden ağır yaralı olarak eve getirilmiş ve bu taze gelinin kollarında ruhunu teslim etmişti. Kocası ise cephedeydi. Minareden yükselen ''Moskof Aziziye'ye girdi'' seslerine , seferber olup koşanların uğultusu karışıyordu. Bu taze gelinin 3 aylık bebeği oğlu ise bu kara haberleri anlamış gibi ağlamaya başlamıştı.

                  Artık Erzurum İçin Şahlanma Vakti!




         Nene Hatun artık her şeyi olan bu bebeği emzirdi ve uyuttu. Usulca onu beşiğine bıraktı ve titreyen sesiyle '' Seni bana Allah verdi , ben de seni Allah'a emanet ediyorum  yavrum'' diye mırıldandı. Sonra şehit kardeşinin alnından öptü ve şu sözleri söyledi '' Seni öldüreni ben öldüreceğim.'' Ardından masanın üstündeki abisinin silahını ve satırını kapmasıyla dışarı fırladı. O da diğer yiğit Erzurumlular gibi Aziziye'ye doğru koşmaya başladı.
         Artık Erzurum şahlanmıştı. Tabyaya doğru yaklaştıkları sırada Ruslar yaylım ateşi açtılar ve bir çok yiğidimiz şehit düştü. Halk artık daha da yüreklenmiş ve hırslanmıştı. Türkün yüreğinden fışkıran bu cesarete Aziziye Tabyası kapıları da dayanamadı. Büyük kalabalık sel gibi içeri girmeye başladı. Boğaz boğaza kanlı dövüş başladı. Toplu ve tüfekli bu ordu karşısındaki iman gücüyle dövüşen bu Türk yiğitleri karşısında bozguna uğramıştı. Türk demeye dili dönmeyen Moskof askerleri Osmanlı'yı kısaltıp ''Osman teslim'' diyerek canını kurtarmaya çalışıyordu. Türk'ün merhameti her zaman var olmuştur. Bizler onlar gibi acımasız değildik. Fakat bu zaman da merhamet insanların aklına gelen son şeydi. Aziziye çevresinde yüzlerce kadın , çocuk ve ihtiyar bu Ruslar tarafından katledilmemiş miydi? Nene Hatun'un ''Vurun gardaşlarım , vurun bacılarım , aman vermeyin'' diye haykırışları duyuluyordu. Nene Hatun ve beraberindeki kahraman Türk yiğitleri o gece 2.300'e yakın Rus askerini öldürmüş ve Aziziye'yi geri almıştı. 1000 kadar da Türk askeri şehadet şerbetini içmişti. Düşmanın geri kalanları da çareyi atlarına atlayıp geldikleri yere geri kaçmaya başladılar.

                Bugün Olsa Yine Aynı Şeyi Yaparım!



        Yaralılar arasında Nene Hatun'da vardı. Elinde satırla dövüşürken aldığı bir darbeyle yere düşmüştü. Fakat baygın olduğu halde elindeki satırı bırakmamış ve sıkı sıkıya tutmuştu. Çünkü Türk şehit olsa da silahını düşmana teslim etmezdi. Ertesi gün Nene Hatun'un da aralarında bulunduğu yaralılar tedavi edilmeye başlandı. Fakat Nene Hatun yaralı olmasına rağmen diğer yaralıların tedavi edilmesine yardım etmiştir.
         O günden sonra Nene Hatun Erzurum'da tanınmaya ve saygı görmeye başladı. O gece başlayan çatışma düşman Erzurum'dan kovuluncaya kadar devam etti.Gazi Ahmet Muhtar Paşa'nın zaferinde Nene Hatun ve onun gibi vatan aşkıyla yanıp tutuşan bütün yiğitlerin payı vardı. Daha sonraki yıllarda oğlunu Çanakkale'de şehit vermiştir. Ölümünden bir yıl önce kendisini ziyarete gelen Nato Başkomutanı Ridgway'e  '' Ben o zaman gereken şeyi yapmıştım. Bugün olsa yine aynı şeyi yaparım'' demiş ve Amerikalı Generali kendisine hayran bırakmıştı. 98 yıl yaşadığı Erzurum'da 22 Mayıs 1955'te zatürre hastalığından vefat etmiştir. 1954 yılında 3.Ordu müfettişi Orgeneral Nurettin Baransel Paşa'nın gayretleriyle kendisine ''3. Ordunun Nenesi'' ünvanı verildi. Ölümünden 3 ay önce Türk Kadınlar Birliği tarafından ''Yılın Annesi seçilmiştir. Kabri uğruna savaştığı topraklarda , Aziziye Şehitliği'ndedir. Kendisini sevgi,saygı ve rahmetle anıyoruz.Ruhun şad olsun.

                                                Abone Olmayı Unutmayınız.



                 Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederim                            
            Bir Sonraki Yazımıza Kadar Hoşçakalın....                     

Yaralandığım Kaynaklar;
Fevziye Abdullah TANSEL: İstiklâl Harbi’nde Mücahid Kadınlarımız
Prof.İlknur GÜNTÜRKÜN KALIPÇI’nın yazıları
Attila İLHAN : Gazi PAŞA
Turgut ÖZAKMAN: Şu Çılgın Türkler
http://www.telekomculardernegi.org.tr/haber-990-istiklal-savasinda-kadin-kahramanlar.html
http://www.bolugundem.com/ulusal-kurtulus-savasinin-kadin-kahramanlarindan-kara-fatma-boluda-75844h.htm
Sinan Gökhan YAVUZ / Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Merkezi Basın ve Halkla İlişkiler Masası 
http://www.tarihigercekler.com/turk-kadinin-tarihteki-ve-kurtulus-savasindaki-yeri.html
http://www.gazetebilkent.com/2014/08/10/kuvay-i-milliye-kadinlari/
“Atatürkçü olmak” C.A. Kansu
http://sdeviren1962.blogspot.com.tr/2015/02/kahraman-turk-kadini-nene-hatun.html
Kurtuluş Savaşının Elifleri (Nene Hatun, Hafız Selman İzbeli,Halime Çavuş ve Çete Emir Ayşe’nin yakınları ile yapılan röportajlar)(Milliyet, 30.08.2004)
Balkan,I. Dünya ve Kurtuluş Savaşlarında Türk Kadını/Aynur Durmuş
İstiklal Savaşımızın Kadın Kahramanları (Şahap Osman Aras/Yerel Gündem)
http://www.allaturkaa.de/forum/index.php?page=Thread&threadID=79264
http://www.guncelmeydan.com/pano/kurtulus-savasi-nin-kahraman-kadinlari-t34271.html
Kaynak: Yeniçağ, 25 Mart – 8 Nisan 2013
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/kurtulus-savasinin-kahraman-kadinlari-82870h.htm
http://www.trenulukislasi.com/?pnum=35&pt=T%C3%BCrk+Kad%C4%B1n+Sava%C5%9F%C3%A7%C4%B1lar%C4%B1



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder