Ötüken Ormanından Ayrılmayın! ( Bilge Kağan): Erzurumlu Kara Fatma/ Kahraman Kadın Savaşçımız

20 Şubat 2016 Cumartesi

Erzurumlu Kara Fatma/ Kahraman Kadın Savaşçımız


       Erzurumlu Kara Fatma(Fatma Seher Erden) :
***ÖZET Videomuz Yazının Sonundadır***

''Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir milletinde Anadolu köylü kadınının üstünde kadın çalışmasını zikretmeye imkan yoktur ve dünyada hiçbir milletin kadını “Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar hizmet gösterdim” diyemez.

Mustafa Kemal Atatürk

                                 Kara Fatma Kimdir ? 



       Fatma Seher annemiz Erzurum'da 1888 yılında Dünyaya gelmiştir.Balkan Savaşlarında Eşi Derviş Bey'le Edirne'de bulunmuştur. Birinci Cihan Harbine eşiyle beraber katılmıştır. Binbaşı olan eşi Derviş Bey'in Sarıkamış'ta şehit olmasının ardından bütün benliğini Milli Mücadele'ye adamış kahraman Anadolu Türk Kadınıdır.


        İstanbul'da iken Mustafa Kemal Paşanın Sivas'a geçtiğini haber alınca derhal yola çıkmış , kıyafetlerini değiştirerek 3 günlük süren yolculuğun sonunda Ata'ya ulaşmıştır. Sivas Kongresi'nde Ulu Önderimiz Mustafa Kemal'in önüne dikilerek ondan görev istemiştir. At binebildiğini ve silah kullanabildiğini anlatmıştır. Türk kadınına güveni tam olan Atatürk'te ona istediğini verir ve görev kağıdını da imzalamıştır.


               Fatma'nın Tamamı Kadın Müfrezesi.


       İlk önce Erzurum ve Van'da aileleri Ermeniler tarafından şehit edilen tamamı kadın kırk üç kişilik müfrezesini kurmuştur. Mustafa Kemal Paşa'nın talimatı ile İstanbul'a gelmiştir. Topkapılı Pire Mehmet ve Laz Tahsin'le beraber yeni bir müfreze oluşturmuştur. İzmit'te, Van'dan 150 kişilik direniş ekibiyle gelen kardeşi Mehmet Çavuş ile birlikte İngilizlerle mücadele etmiştir. Aralarında kendi kızı ve kardeşinin de bulunduğu , liderlik ettiği 300'ü aşkın kişiden oluşan milis güçleriyle Sakarya ve Başkomutanlık meydan muharebelerine katılmıştır.
        Düşmanı İzmir'e kadar kovalamış ve Karşıyaka'dan denize dökmüştür. Büyük Taarruzun ilk günlerinde General Trikupis'in eline esir düşmesine rağmen zekası ve kabiliyetiyle kurtulmuş ve birliğinin başına tekrar dönmüştür. Türk kadını olarak üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getiren Kara Fatma emekli maaşını da Kızılay'a bağışlayarak ne kadar büyük bir kahraman olduğunu kanıtlamıştır. Bu yüce hareketini de şu sözlerle ifade etmiştir. ''Vatanın büyük kurtarıcısı Ebedi Şefin layık olmadığım büyük iltifatı beni son derece sevindirmişti. Esasen bütün emel ve arzum yapmış olduğum hizmetten hiç bir menfaat beklemiyordum. Bu itibarla , edilmiş olduğum rütbemin mukabilinde verilecek maaşımı Kızılay'a terk etmekle son vazifemi yapmış olmak'' 

                 Çavuş-Teğmen-Üsteğmen



       Sakarya Savaşı sonrasında gösterdiği başarılar sebebiyle 26-27 Ağustos Liva Tamimi ile çavuş rütbesi verilmişti. Büyük Taarruz öncesinde Ankara'da Mustafa Kemal Paşa'nın da bulunduğu etkinlikte atış dalında birinci olmuş ve teğmenliğe yükseltilmişti. Büyük Taarruzdan sonra üsteğmenliğe terfi ettirilmiştir. Onbaşı olarak başladığı vatan savunmasında üsteğmenliğe kadar yükselmiş olan bu Kuvay-i Milliye kadını İstiklal Madalyasıyla da ödüllendirilmiştir.
        Kara Fatma ile Ankara'da karşılaşan Sovyet Rus Sefiri Alarov Türkiye İle ilgili anılarını yazmış ve bu karşılaşmayı şöyle ifade etmişti. '' Bir kaç defa savaşçı kadınlar ile birlikte Fatma Çavuş elçiliğimize geldi. Fatma Çavuş çetesi ile birlikte Yunanlılarla vuruşmuştu. Fatma Çavuş , kısa boylu,zayıf,enerjik,kara gözlü ve yaşlıca bir kadındı. Bir defasında kendisiyle savaşa katılan oğlu ile birlikte elçiliğimize geldi. Fatma'nın sırtında siyah bir ceket , altında çizgili bir eteklik ayağında ise çizme vardı. Belindeki geniş kuşağında tüfek mermileri ve kama , omzunda da kayış görünüyordu.''

                                Kara Fatma ile Söyleşiler


        Kara Fatma , Büyük Taarruz sonrası 1923 Temmuzunda İstanbul'a gelmiş ve Tanin gazetesi muhabiriyle söyleşi yapmıştır. Bu söyleşi de muharebe günlerinde yaptıklarını anlatmıştır. Tarihe ibret olacak ve bu günlerde bile sıcaklığını koruyan bir mesele hakkında şu sözleri söylemiştir.
'' Bundan sonra erkek,kadın hep beraber çalışacağız. Kadın peçesiz ve yüzü açık gezmekle namusunu kaybetmez. Memleket bizden o kadar çok şey istiyor ki peçe ve çarşaf düşünecek halde değiliz. İstanbullu hemşehrilerimize silah kapıp cepheye gidin denilmez. Fakat onlara düşen iş , silah kullanmaktan daha büyüktür. Anadolu'ya gitmeli ve cahil Anadolu kadınının gözü açılmalıdır. Anadolu Halkı İstanbullu kadınları seve seve karşılayacak , onların söylediklerini dinleyeceklerdir. Kadın ve erkek hep beraber çalışmak gerekir. Çocuklarımız mutlaka okutulmalıdır. Ben çok iyi biliyorum ki bugün Anadolu'da erkek kız bütün çocuklar okuyacak olursa Anadolu'nun hali değişecek , Türk'ün yüzü gülecek , işi düzelecek , bütün batıl düşünceler kalkacak ve Türkler yaşamaya başlayacaklardır. İşte bu yüzden küçük kızımı okutmak için şimdiden çalışıyorum.''  demiştir. Savaş meydanında birlik yöneten Dünyanın ilk kadın subayıydı.
       Fatma Seher Erden'e "Kara" unvanını 1919'da, Sivas Kongresi sırasında bizzat Mustafa Kemal vermiştir. Bir sıfat tamlaması olarak "Kara” sözcüğü, lakap olmaktan öte, bir unvandır. Yaygın olarak kullanılan ve yüceltici bir anlam ifade eden "Kara unvanı" ;yüksek karakterli, korkusuz, yiğit, kahramanlıklar gösteren kişilere verilir...
         Kara Fatma, silahlı mücadeleye atıldığı dönemi, kendisi ile yapılan bir röportajda şöyle anlatıyor.
    Kara Fatma ile Röportaj. Yakın Tarihte Gördüklerim ve Geçirdiklerim.
    Ahmet Emin Yalman
                ( …)"Balkan Harbi'nde kocamla beraber Edirne'de mahsur kaldık. Yanıkkışla'da askerlik hayatını paylaştım. Mütarekeden sonra eşim öldü. Onun orduda boş bıraktığı yeri doldurmayı aklıma koydum. Adana Cephesi'nde Fransız ve Ermeniler ile savaş vardı, oraya koştum. Oradan Dinar, Afyonkarahisar, Nazilli, Sarayköy ve Tire'de bir asker gibi çalıştım. Sonra Kocaeli'ne geçtim. İznik Cephesi'nde vazife gördüm. İznik’e 380 gönüllü getirdim, İntikam Taburu'na teslim ettim. Oğlum ve kardeşim de bunlar arasındaydı. Bir defa da 180 gönüllü topladım, İzmit'e getirdim. Bir müddet birlik kumandanlığında bulundum. ( …)"
           9 Ağustos 1933 tarihli Yeni Gün Dergisi'nin 22. sayısında, Makki Sait’in Kara Fatma ile yaptığı röportaj;
          "Askere 24 yaşımda gittim. Seferberlikte Kars, Kağızman, Beyazıt taraf­larında çalıştım. Bereket ve Karadere taarruzunda, Düzce'de eşkıya ile müsadememde, Sivrihisar’da, bir de Değirmendere'de yaralandım. Bunlardan başka ufak tefek çizikler, sıyrıklar da var, onları saymıyorum. Kızımın parmaklarını da şarapnel kesti. Zavallı şimdi yarı deli vaziyettedir .... "

Sözlerimizi yine Mustafa Kemal Atatürk'ün sözleriyle bitirmeyi şeref görüyoruz.

                          "Kahraman Türk kadını!                                    
                        Sen yerlerde sürünmeye değil,                               
                omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın."                      

                                                      ***Abone Olmayı Unutmayın***



                                       Okuduğunuz İçin Teşekkür ederim                                                              
                                     Bir Sonraki Yazımıza Kadar Hoşçakalın                                                       


Yararlandığım Kaynaklar:
Fevziye Abdullah TANSEL: İstiklâl Harbi’nde Mücahid Kadınlarımız
Prof.İlknur GÜNTÜRKÜN KALIPÇI’nın yazıları
Attila İLHAN : Gazi PAŞA
Turgut ÖZAKMAN: Şu Çılgın Türkler
http://www.telekomculardernegi.org.tr/haber-990-istiklal-savasinda-kadin-kahramanlar.html
http://www.bolugundem.com/ulusal-kurtulus-savasinin-kadin-kahramanlarindan-kara-fatma-boluda-75844h.htm
Sinan Gökhan YAVUZ / Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Merkezi Basın ve Halkla İlişkiler Masası 
http://www.tarihigercekler.com/turk-kadinin-tarihteki-ve-kurtulus-savasindaki-yeri.html
http://www.gazetebilkent.com/2014/08/10/kuvay-i-milliye-kadinlari/
“Atatürkçü olmak” C.A. Kansu
http://sdeviren1962.blogspot.com.tr/2015/02/kahraman-turk-kadini-nene-hatun.html
Kurtuluş Savaşının Elifleri (Nene Hatun, Hafız Selman İzbeli,Halime Çavuş ve Çete Emir Ayşe’nin yakınları ile yapılan röportajlar)(Milliyet, 30.08.2004)
Balkan,I. Dünya ve Kurtuluş Savaşlarında Türk Kadını/Aynur Durmuş
İstiklal Savaşımızın Kadın Kahramanları (Şahap Osman Aras/Yerel Gündem)
http://www.allaturkaa.de/forum/index.php?page=Thread&threadID=79264
http://www.guncelmeydan.com/pano/kurtulus-savasi-nin-kahraman-kadinlari-t34271.html
Kaynak: Yeniçağ, 25 Mart – 8 Nisan 2013
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/kurtulus-savasinin-kahraman-kadinlari-82870h.htm

http://www.trenulukislasi.com/?pnum=35&pt=T%C3%BCrk+Kad%C4%B1n+Sava%C5%9F%C3%A7%C4%B1lar%C4%B1



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder